editor 17/01/2019
След десетилетие и половина на власт и края на икономическия бум Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да загуби контрол над някои големи градове на местните избори на 31 март.

Макар че Ердоган ще продължи да притежава широки изпълнителни правомощия, слаб резултат на ПСР би бил символичен удар и би показал до каква степен разочарованието заради икономиката е навредило на политик, дълго смятан за непобедим.

Двама партийни източници казаха за „Ройтерс“, че две от вътрешните проучвания на ПСР сочат, че подкрепата за нея е намаляла до 32-35%, без да се смятат 30-те процента от гласоподавателите, които още не са решили. На местните избори през 2014 г. ПСР взе 43%, далеч пред най-близкия си съперник – Републиканската народна партия (РНП), която получи под 25%.

Сега ПСР е потенциално изправена пред загуба на Анкара, столицата, и тежка надпревара в Истанбул, казаха източниците. ПСР (или нейният предшественик) контролира двата града, както и повечето други големи турски общини над 20 години.

Ердоган стана известен като кмет на Истанбул и е известен със специалното внимание, което обръща на общинските избори. За него местната политика е важна за начина, по който избирателите гледат на националното правителство. Макар той да не е кандидат на тези избори, те в голяма степен се смятат за референдум за управлението му.

Рязък спад в подкрепата за ПСР би бил още по-неудобен, като се има предвид, че партньорът ѝ, Партията на националистическото действие (ПНД), няма кандидати в някои общини. „За Ердоган става въпрос и за престиж. Той трябваше да сформира съюзи с други партии на последните два избора, каквито преди не му бяха нужни“, каза Гарет Дженкинс, дългогодишен турски анализатор. „Ако изгуби Анкара или Истанбул този път въпреки съюза, това ще означава, че политическата му кариера е в упадък. Може да е дълъг и бавен, но в крайна сметка упадък.“

 

Икономически поврат

ПСР, партия с ислямистки корени, взе властта през 2002 г. с платформа за край на корупцията, стимулиране на икономиката и подпомагане на милиони бедни и благочестиви турци, до голяма степен пренебрегвани от светски настроения елит. По нейно време имаше и период на бурен икономически растеж, подхранван предимно с дълг и строителство, който икономистите предупреждаваха, че е неустойчив. Икономиката бе разтърсена миналата година от валутна криза, която вдигна инфлацията до 25% и сви растежа.

Сега ПСР настоява за стимули, насочени към по-бедните гласоподаватели – повишаване на минималната работна заплата, намаляване на някои данъци върху вноса, преструктуриране на дълга по кредитни карти – но ефектът им изглежда ограничен и икономиката върви към рецесия.

„Подкрепата за нашата партия е около 32-35 процента, определено под очакванията ни. Но все още сме в началото на предизборната кампания и ще работим, за да убедим онези, които все още не са решили“, заяви старши служител на ПСР. „Ситуацията в Анкара не е добра. Може да се сблъскаме с подобни предизвикателства и в други големи градове“, заяви представителят. Той добави, че според него партията се справя сравнително добре в Истанбул, най-големия град в Турция и търговския му капитал.

Втори официален представител на ПСР потвърди, че според двете проучвания подкрепата за партията е под 35% при 52.59%, получени от Ердоган на президентските избори през юни миналата година.

Опозиционната CHP, потърсена от „Ройтерс“, отказа да обсъжда данните си за вътрешни проучвания. Неин старши член каза, че целта е да бъдат спечелени някои големи градове, включително Истанбул и Анкара. Третият по големина град в Турция, Измир, е крепост на РНП. Бившият премиер Бинали Йълдъръм се кандидатира за кмет на Истанбул, но е изправен пред сериозно предизвикателство от страна на CHP, въпреки че нейният кандидат, Екрем Имамоглу, е сравнително неизвестен.

Победителят в Истанбул вероятно ще спечели с малка преднина, каза Мурат Саръ от Konsensus Polling Company, който дава на Йълдъръм 53%, а на Имамоглу – 46%. „РНП води в Анкара с един процент. Има много хора, които все още не са решили, но ПСР може да загуби Анкара“, каза Саръ.

Анализаторът Дженкинс каза, че е ясно, че посланието на Ердоган не е силно като преди: „Той успешно продаде на обществото надеждата, че то ще стане по-богато. В момента не очакваме скоро да има връщане към по-високи нива, така че той вече не може да продаде тази надежда.“

Източник: dnevnik.bg

Коментари: