editor 17/01/2019
Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес на еднодневно официално посещение в Сърбия, където негов домакин ще бъде сръбският държавен глава Александър Вучич, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Двамата ще обсъдят ситуацията в Косово, икономическото сътрудничество и регионални проблеми. В рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Путин ще бъде посрещнат на летище „Никола Тесла“ в Белград, след което ще се състои церемония по полагането на венци на гробището на Освободителите на Белград. Церемонията по тържественото посрещане на руския президент пред Палата Сърбия ще се състои по обяд, след което двамата президенти ще разговарят на четири очи.

Една от темите ще бъде продължаването на газопровода „Турски поток“ до Сърбия, но не се очаква да бъдат подписани документи за това. Руският президент заяви в интервю за белградския вестник „Политика“, че Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез „Турски поток“.

Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия Пинк във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът „Турски поток“ стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия.

Сътрудничеството с концерна „Газпромнефт“ позволи на компанията „Нафтена индустрия Сърбие“ да стане лидер на енергийния пазар в балканския регион. С участието на „Руски железници“ с добър темп върви реконструкцията и модернизацията на сръбската железопътна инфраструктура, посочва още в интервюто за в. „Политика“ Владимир Путин.

След разговора в тесен формат е планирана среща между делегациите на Сърбия и Русия, а след това в присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани редица двустранни документи.

Сред многото проекти фигурира транспортно споразумение в размер на 230 милиона евро, което се отнася за електротехническите работи по участъка Стара Пазова – Нови Сад. Очаква се тези работи да приключат в края на 2021 г. Също така е много важен проектът за диспечерски център, за реализацията на който работим от над две години, съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.

Следобед президентът Путин ще връчи на сръбския си колега Ордена на Александър Невски.

Сръбският член на босненското Председателство Милорад Додик ще бъде в Белград, за да се срещне с руския президент. Додик каза, че посещението на Путин е ясен символ и послание на мир, приятелство и подкрепа за Сърбия и сръбския народ като цяло и изтъкна доброто сътрудничество и връзки на Република Сръбска с Русия.

След това Вучич и Путин ще се обърнат към медиите.

След изявленията е планирано посещение на президентите в храма „Свети Сава“.

Сръбската държавна телевизия ще предава директно целодневното посещение на руския президент.

Вучич е избрал да подари на Путин тримесечно кученце порода шарпланинец, съобщи сръбският вестник „Блиц“. Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи, каза за вестника източник от президентството. По думите му сръбският президент за първи път прави такъв подарък.

Източник: 24chasa.bg

Коментари: