editor 21/01/2019
Европейските граждани, които искат да продължат да живеят във Великобритания, след като тя напусне Евросъюза, вече ще могат да кандидатстват за постоянен статут. От британското вътрешно министерство съобщиха, че системата за регистрация ще бъде пусната от днес – 21 януари, но само тестово.

При трудности с регистрацията кандидатите не трябва да изпадат в паника, а да опитат отново след 30 март, съветват още от министерството. До тази дата, която е и денят на напускането на ЕС от страна на Великобритания, всички проблеми с онлайн системата трябвало да бъдат отстранени. Направени до момента тестове в затворени групи като университети, социални и здравни заведения са показали някои несъвършенства, които експертите на министерството се опитват да отстранят. Около 10% от участвалите в експеримента не са успели да се идентифицират чрез специалното мобилно приложение.

Подаването на молба ще става чрез сайта на британското правителство. Кандидатите трябва да притежават документ за самоличност с биометрични данни, който да сканират с мобилен телефон или таблет, както и да направят своя актуална снимка, но само ако устройствата са със софтуер “Андроид”. Ако работят с друга операционна система, това няма да е възможно. Тогава ще могат да подадат заявлението си онлайн, но необходимото копие от паспорт или лична карта ще трябва да се изпрати по пощата. Същото важи и за допълнителни документи, които могат да бъдат поискани, като доказателства за платени данъци и такси.

Постоянен статут ще се дава на европейските граждани, които успеят да докажат, че в продължение на 5 г. са пребивавали законно в страната. Достъпът до системата за кандидатстване ще става чрез въвеждане на национален осигурителен номер.

След плащане на такса от 65 паунда за възрастен и 32,50 паунда за дете вътрешното министерство (Home office) ще прави необходимите проверки колко дълго кандидатът е живял в Обединеното кралство. Това ще става чрез системите за здравно осигуряване, плащане на данъци и получаване на социални помощи. Ако в тях има доказателства, че той е бил повече от 5 г. на Острова, получава “статут на уседналост”, който му дава право да продължи да живее на него, да го напуска и да се връща отново. Ако обаче е бил по-малко от 5 г. или пък не притежава доказателства за целия си престой, ще получи “статут на чакащ”, докато събере необходимото време за “статут на уседналост”.

Крайният срок за кандидатстване е до 30 юни 2021 г. Редица неправителствени организации предупредиха, че има опасност много европейски граждани във Великобритания да не успеят да уредят своя статут след Брекзит, тъй като са компютърно неграмотни, а онлайн системата за кандидатстване е твърде сложна. Властите обещаха да обмислят възможност и за хартиено кандидатстване, но до момента такова не се предвижда.

Източник: faktor.bg

Коментари: