editor 24/01/2019
„Искаме да проведем нова тройна среща в Москва за Сирия във формат Русия-Турция-Иран”. Така президентът на Русия Владимир Путин обобщи крайния резултат от срещата си в Москва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от „Фокус”.

„Искаме трайно разрешение на сирийския проблем. Искаме решение чрез политически и дипломатически пътища. Разговаряхме с Ердоган в рамките на формата от Астана. Беше разговаряно за създаването на Конституционен комитет в Сирия. Руските и турските дипломати работиха с иранските дипломати за новата конституция. Турските ни партньори правят всичко възможно, за да не идва заплаха от района”, коментира още Путин.

По думите му са били проведени разговори за това, какво още може да се направи. „Трябва да направим така, че тази борба да продължи. Не знаем какво въздействие върху Сирия ще окаже изтеглянето на военните сили на САЩ. Това обаче е положителна стъпка. Полагаме усилия Дамаск да установи връзка с кюрдите. Това е важно и за съседните страни”, каза още президентът на Русия.

Той допълни, че следващата среща по темата трябва да се състои тази година в Москва и определи разговорът си с Ердотан като „полезен”.

Източник: nova.bg

Коментари: