editor 25/01/2019
„Ако някога в живота си съм правила нещо нередно, с какъв акъл ще тръгна да правя разследване за всички корупционни схеми в България, да събирам документи, да сигнализирам прокуратурата? Как го прави човек, ако е извършил нещо нередно? Той няма да има смелостта. Целта е да бъда омаскарена, публично унижена, сплашена. Така работят мутрите, това е бандитска разправа“. Така журналистката Елена Йончева се опитва да се защити от правораздавателните органи, които и повдигнаха обвинение за пране на пари в интервю за Медияпул.бг.

„Става въпрос за документални филми, които съм направила в периода 2012-2014 г за ТВ7. Поканиха ме от телевизията първо за предаване, а после за документални филми. Тогава казах, че не мога да правя редовно документални филми и преки включвания, защото не разполагам с техника, за да бъда мобилна – трябват ми камера, трябва ми монтажна, техника за преки включвания и тогава те ме посъветваха да подпиша с фирма и ми посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“, разказва червената депутатка.

„Аз сключих договор. Парите са преведени в КТБ, нищо не е давано на ръка. Тогава аз направих филмите в Сирия- в Алепо, Направихме филми за гражданската война в Украйна, за Турция. Направили сме десетки преки включвания, филмите са излъчени, имам целия суров материал. Цялата техника е при мен“, уточнява Йончева.

В отговор на обвинението, че има пране на пари, журналистката казва: „Пране на пари е когато знаеш, че получаваш средства, придобити по престъпен начин. Средствата са получавани по банков път. Те идваха от тази банка, която беше „Банка на годината“ и която се контролира от съответните банкови институции, които са длъжни да проверяват какъв е произходът на парите, които пристигат там. Има си контролни органи. Аз ги получавам през банка. Като журналист. Защо аз трябва да се ровя да проверявам какъв е произходът на тези пари? Как мога да знам, при положение, че тогава нямаше съмнения за нередности в тази банка, тогава тя не беше пред фалит.

Йончева определя обвинението като „абсурдно“ и настоява колкото е възможно по-бързо делото да влезе в съда, но се съмнява, че това няма да стане, защото „целта е, оттук нататък, в продължение на месеци, да се сипят обвинения“.

Журналистката споделя пред медията, че никой не е говорил с нея да бъде включена в листата на кандидатите за евродепутати, каквито слухове вървят отдавна. „А и аз не искам да мисля това. Защото в момента емоционално и физически съм вкарана в тази история с прокуратурата и ще излъжа ако кажа, че не ми влияе. Те с това дело могат всичко да направят, могат например да ме вкарат 8 месеца в следствието. Аз не допускам, че ще го направят, но допускам, че е възможно. Защото в работата ми като депутат и журналист тепърва много неща ще показвам. Знам доколко това ще ги притесни“.

Накрая Йончева издава, че в „близките дни ще стане ясно“ за новото ѝ разследване.

Източник: faktor.bg

Коментари: