editor 26/01/2019
Арника монтана грее като слънце в планинските пейзажи. Класическо хомеопатично средство, това цвете облекчава при контузии, хематоми, мускулни и ставни болки и възпаления.

 

Масажно масло при тежки крака

Настойката от цветовете на арниката е богата на активни съставки, които облекчават натежалите крака.

Рецепта: Поставете малка шепа цветове от арника в стъклен съд с вместимост 250 мл и залейте с масло от таману /от био магазините/. Оставете затворения съд на слънчево място за 10-15 дни, след това прецедете съдържанието му.

Вземете флакон от тъмно стъкло /10 мл/ и в него сипете следните ароматни масла: 15 капки от кипарис, 5 капки от мастиково дърво, 5 от хеликризум /безсмъртниче/ и 10 капки от пачули. Допълнете флакона с настойката от арника и смесете добре.

Начин на употреба: Масажирайте краката си с получената смес в посока отдолу нагоре един или два пъти дневно.

Настойката от арника може да се използва за гаргари и промивки на устата при афти и възпаление на гърлото, но в никакъв случай не бива да се поглъща!

За спиране на кървенето от носа

Хомеопатичните гранули от арника намаляват времето на кървенето. Взимайте 4-5 гранули Арника монтана 5СН или 9СН на всеки 30 минути до спиране на кървенето.

Можете да допълните лечението, като пъхнете в ноздрата памук, върху който сте капнали 1 капка ароматно масло от лавдан /памуклийка или скална роза/.

Противовъзпалително действие

При изкълчване, артроза и ревматизъм можете да си помогнете с този домашен лек.

Рецепта: Пригответе настойка от арника, като залеете малка шепа цветове в съд с вместимост 250 мл с масло от таману. След 10-15 дена престой на слънчева светлина прецедете сместа. Във флакон от тъмно стъкло /10 мл/ сипете от следните ароматни масла: 15 капки от полегнала голтерия, 15 капки от лимонен евкалипт, 10 капки от джинджифил и 10 капки от лаврово дърво. Долейте с настойката от арника и смесете добре всички съставки.

Начин на употреба: Нанасяйте сместа върху болезнените места чрез леки масажни движения до пълното й проникване в кожата.

При травма

Арниката предпазва от образуване на подутини при удар.

Веднага след удара вземете 3-5 гранули Арника монтана 5СН или 9СН. После продължете приема на всеки 15 минути в продължение на 1 час, а след това на всеки 4-5 часа.

При по-сериозна травма съчетайте хомеопатичните гранули с масаж на травмираното място с ароматно масло от хеликризум /безсмъртниче/, за да се избегне образуването на хематом и синини.

За по-бързо заличаване на белези

Най-добре е да комбинирате приема на хомеопатични гранули от арника с коктейл от ароматни масла за преодоляване на следите след оперативна намеса например.

Рецепта: Излейте в шепата си половин кафена чашка масло от жожоба и добавете ароматни масла – 1 капка от лавдан, 1 капка от лавандула и 1 капка от хеликризум.

Начин на употреба: Най-напред вземете 3-5 гранули Арника монтана 9СН – на всеки 2-3 часа в продължение на 2-3 дни след операцията. Масажирайте белега от интервенцията с горната смес от ароматни масла 4-6 пъти на ден. Това се препоръчва срещу всички видове раздразнения и възпаления на кожата, както и при ухапване /убождане/ от насекоми.

Внимателна употреба!

  • Продуктите на базата на арника не бива да се поглъщат. Изключение правят хомеопатичните гранули.
  • Кремовете, помадите и балсамите от арника не се поставят на открити рани поради опасност от алергична реакция.
  • Направете тест преди да употребите ароматното масло от арника – поставете една капка в сгъвката на лакътя и ако след 10 минути няма зачервяване на кожата, можете спокойно да го приложите според проблема.
  • При бременност и кърмене попитайте вашия лекар дали можете да употребявате продукти с арника.
  • Спазвайте стриктно указанията, изписани на опаковката на продукта.

Източник: zdrave.rozali.com

Коментари: