editor 27/01/2019
Германия дари 12 милиона евро на Русия по повод 75-ата годишнина от края на опустошителната блокада на Ленинград, предаде ДПА.

Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление. „Уверени сме, че това доброволно действие ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения“, се казва в него. По различни данни, между 600 хиляди и милион и половина души умират по време на продължилата около две години и половина нацистка блокада на Ленинград.

С военен парад беше отбелязана 75-ата годишнина от освобождаването на Санкт Петербург от нацистката блокада през Втората световна война, информира БТА. По това време градът се казва Ленинград. Обсадата продължава повече от две години, докато на 27 януари 1944 г. Червената армия отблъсква силите на Третия райх.Оценките за броя на жертвите варират, но според историците над 1 млн. жители на града загиват заради въздушния и артилерийски обстрел.

Оценките за броя на жертвите варират, но според историците над 1 млн. жители на града загиват заради въздушния и артилерийски обстрел

Източник: faktor.bg

Коментари: