editor 28/01/2019
Филмът „Черната пантера“ спечели голямото отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори в неделя вечерта, с което подсили предположенията, че вероятно ще бъде отличен и на предстоящите следващия месец награди „Оскар“, съобщи „Ройтерс“.

Лентата на Marvel Studios взе отличието за най-добър актьорски състав, което бе изненадващ триумф, след като за фаворит се смяташе „Роди се звезда“ с Брадли Купър и Лейди Гага, който имаше най-много номинации, но накрая на вечерта си тръгна без нито една награда.

„Черната пантера“ бе приет много добре от публиката и стана вторият най-доходоносен филм в световния боксофис през 2018 г., след като допълнително бе аплодиран за тематиката и избора на предимно чернокож актьорски състав.

„Не мислех, че ще ми се наложи да говоря“, каза изненаданият актьор Чадуик Боузман на сцената, заобиколен от останалите си колеги от филма.

Той заяви, че всички те добре знаят какво значи да ти кажат, че няма място да те включат, макар да си още „млад, талантлив и чернокож“, с което направи референция с текста от песента Young, gifted and Black на Нина Симон от 1969 г..

 

Победата на „Черната пантера“ е знак, че филмът ще има силна подкрепа в надпреварата за „Оскар“ тази година. Обикновено изборът на гилдията е силен признак за отличията на академията, тъй като актьорите представляват голяма част от състава на гласуващите за наградите „Оскар“.

Само един филм за последните 23 години е печелил престижната награда за най-добър филм на академията, без да е бил номиниран за отличията на Гилдията на филмовите актьори. Това бе миналогодишният победител „Формата на водата“.

Този сценарий обаче може да се повтори и тази година, след като гилдията пропусна някои от номинираните за най-добър филм в своята категория за актьорски състав. Сред тях са „Рома“ на Алфонсо Куарон, британската комедийна драма „Фаворитката“ и носителят на „Златен глобус“ за комедията „Зелената книга“.

„Зелената книга“ все пак взе награда от гилдията. Махершала Али получи отличието за най-добра поддържаща роля за образа на джаз пианиста Дон Шърли. Емили Блънт пък бе отличена за поддържаща роля в хоръра „Нито звук“.

Рами Малек, който преодоля съревнованието с Брадли Купър от „Роди се звезда“ и звездата от „Вице“ Крисчън Бейл за най-добър актьор във водеща роля, говори за героя, който изпълнява. „Взимам известна сила от него – за това да излизаш напред и да живееш по най-добрия възможен за теб начин и да бъдеш точно това, което искаш да бъдеш“, каза Малек за Меркюри.

71-годишната Глен Клоуз, която си тръгна с наградата за най-добра актриса във водеща за роля от филма „Съпругата“, сподели, че на церемонията е дошла със сватбения пръстен на баба си, тъй като наскоро разбрала, че тя е искала да бъде актриса. За нея това обаче изборът на такава професия не е бил възможен, допълни Клоуз.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори по категории:

Най-добър актьорски състав на игрален филм: „Черната пантера“
Най-добър актьор във водеща роля от игрален филм: Рами Малек в „Бохемска рапсодия“
Най-добра актриса във водеща роля от игрален филм: Глен Клоуз в „Съпругата“
Най-добър актьор в поддържаща роля от игрален филм: Махершала Али в „Зелената книга“
Най-добра актриса в поддържаща роля от игрален филм: Емили Блънт в „Нито звук“
Най-добър актьорски състав на драматичен сериал: This Is Us
Най-добър актьор в драматичен сериал: Джейсън Бейтман в Ozark
Най-добра актриса в драматичен сериал: Сандра Оу в Killing Eve
Най-добър актьорски състав на комедиен сериал: The Marvelous Mrs. Maisel

Най-добър актьор в комедиен сериал: Тони Шалоб в The Marvelous Mrs. Maisel
Най-добра актриса в комедиен сериал: Рейчъл Броснан в The Marvelous Mrs. Maisel
Най-добър актьор в мини-сериал: Дарън Крис в „Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история“
Най-добра актриса в мини-сериал: Патриша Аркет в Escape at Dannemora
Източник: dnevnik.bg

Коментари: