editor 12/02/2019
Партия НФСБ, която е част от управляващата коалиция „Обединени патриоти“, припомни с писмо до ръководството на Българската православна църква, че преди година е настояла спешно да бъде разгледан „въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев. В писмото преди година партията на Валери Симеонов е изложила мотиви, „свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт“.

Според НФСБ тази им молба е срещнала „голяма обществена подкрепа сред боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители“, но по необясними за тях причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ. Молбата им за среща с архиереи от Светия синод и лично с патриарх Неофит Български, на която да представят допълнителни аргументи за започване на „процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята православна вяра свободно, без гонения и притеснения“, също не е удовлетворена.

В новото писмо от НСФБ припомнят, че църквата неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните. „Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ“, пише още в писмото, което е подписано от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: