editor 12/02/2019
Альоша Янев: Господин посланик, защо Русия дава на ГЕРБ газов хъб “Балкан”?

– Ние подкрепяме стремежа на България към енергийна сигурност и в тази връзка приветстваме идеята за хъб “Балкан”, чрез която България може да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Най-важното е диверсифициране на източниците на енергийни доставки, за което много се говори в ЕС, да не накърнява националните интереси.

Нивелин Ненов: Русия обича ли България?

– Много!

Станислав Балчев: От коя част на Русия е родом?

– От Москва.

Здравка Чешмеджиева: Уважаеми г-н посланик, изключително много желая да се възстановят братските връзки с България и Русия! Прави впечатление, че в тази насока малко се работи! Обичам Русия като втора родина! Но използвате ли си правомощията, създавайки чести контакти с нашите политици? Посланикът на САЩ непрекъснато поддържа близка връзка с МС и президентството! Вие имате ли такава възможност? Само тесни контакти с политиците ни и народа ще възродят святата дружба между двата народа! Въпросът е имате ли тази възможност за контакти?

– Поддържам добри работни контакти с членове на политическото ръководство на България, за което им благодаря. Ще работя и по-нататък за подобряване на руско-българските отношения и се надявам и занапред да срещам разбиране от българската страна.

Zahari Stoilov: Румен Радев на заплата ли е при вас?

– Не.

Mitko Kurtev: Защо имаме такова голямо, отрицателно за нас търговско салдо, защо пречите всячески и умишлено на износа на български продукти в страната ви?

– Наопаки, бихме се радвали търговията между Русия и България да се развива и в двете посоки. Дори имаме тук търговско представителство, което оказва подкрепа на бизнеса. Руският пазар е голям, така че и за българските производители има място. Стига да имат желание.

Елена Михова: Като чета въпросите на другите, ми се иска да разбера как се справяте с честата неприязън и неодобрение, които са задължителна част от тежката корона, която трябва да носи държава като Русия? Boris Krumov: Как се справяте с крайно поляризираното българско общество по отношение на Русия, и най-вече с омразата?

– Кучетата лаят, керванът си върви. Нали така казват в България?

Ivajlo Valentinov Dukov: Господин посланик, в РФ някой обръща ли внимание на всевъзможните декларации, мнения, изказвания от България спрямо РФ и нейните политики?

– Разбира се, че думите не минават незабелязано, и от тях до голяма степен зависи нагласата на ръководството на страната ни към развитието на руско-българския диалог. Въпреки това много добре разбираме, че често има разлика между политическите декларации и настроението на народа, така че и други неща се вземат предвид.

Тодоръ Д. Борисовъ: Колко на брой са българските младежи, кандидатстващи за безплатно образование в Руската федерация след завършено средно образование, и дали броят на кандидатите се увеличава всяка година?

– Годишно имаме около 500 заявки от българските абитуриенти да следват в Русия по нашата програма за безплатно образование. Квотата за България е около 220 души, така че почти всеки втори успява да замине за Русия.

Dimitar Zlatarov: Г-н посланик, бих искал да ви задам въпрос, свързан с напрежението, което се поражда от струпването на войски на НАТО в близост до руската граница. Според вас това би ли могло да се тълкува само като провокация от силите на НАТО, или съществува реална опасност от реален конфликт между НАТО и Русия? Дали според вас е възможно кризата в отношенията между България и Русия в бъдеще да бъде преодоляна? И в тази връзка кога г-н Путин ще посети България?

– Дай боже до реалния конфликт никога да не се стигне – нали има още хора, които добре помнят поуките на Втората световна война. Не бих говорил за криза в отношенията между Русия и България, по-скоро за нереализиран потенциал, който трябва да започнем да използваме. И третия ви въпрос – надявам се, че това ще се случи по време на моя мандат. Той има покана, а над конкретното съдържание в момента работим заедно с българската страна.

Ирена Панкева: Господин посланик! Ясно ви е, че злословията тук не изразяват ничие мнение, още по-малко – на българския народ!… Лично на мен ми е любопитно какви качества е необходимо да притежава добрият дипломат, за да се справя с реални дипломатически затруднения?

– Трябва да бъде достатъчно образован, да се ориентира добре в международната ситуация, да разбира от човешката психология и да обича страната, в която работи. Притежаването на чувство за хумор също е от плюсовете. Тогава и дипломатическите затруднения, а и всички други се преодоляват по-лесно.

Daniel Ivanov: Няма ли да нападате, пред разпад сте?

– Как да нападаме, ако сме пред разпад? Ако оставим хумора настрани, нито се каним да нападаме някого, нито сме пред разпад. Подведоха ви фалшивите новини.

Александър Костадинов: Ваше Превъзходителство! Ако се съберем 100 000 русофили и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд “Алфа” да елиминира соросоидите в България, има ли шанс?

– Шанс няма, защото, за разлика от някои страни, не се намесваме във вътрешните работи на други държави и не предоставяме военна помощ без получаване на съответни молби от легитимното ръководство на въпросните държави.

 Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров започна да отговаря в понеделник на въпроси на българи, зададени на страницата на посолството във фейсбук. Повод за инициативата “Попитай посланика” бе Денят на дипломатическия работник, който се отбелязва в Русия на 10 февруари.

“Ако отдавна сте искали да попитате посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница”, пишеше на страницата на посолството.

За броени часове под публикацията се появиха стотици въпроси, зададени и от русофили, и от русофоби. От посолството съобщиха, че до 10 февруари са били събрани 2500 коментара.

Всичките питания са сортирани в тематични групи. Най-много българите се интересували от това кога ще паднат визите за Русия. На второ място бил въпросът как се получава руско гражданство, а на трето – кога ще дойде руският президент Владимир Путин в България. Четвъртата тема, която най-много вълнува българите, е как може да се възползват от безплатно образование в Русия. Има въпроси, свързани с “Турски поток” и “Южен поток” и бъдещето им, както и призиви Москва да спре платените си тролове и молби да освободи България от САЩ. Много българи настояват Русия да върне българските архиви, изнесени след влизането на Червената армия в България през 1944 г. Сред коментарите има шеговити и саркастични въпроси.

От руското посолство уточниха пред “24 часа”, че ще отговарят на всички въпроси, но не и на лични мнения. В следващите дни посолството ще публикува други отговори в рубриките “ Въпроси по същество” и “Най-забавни въпроси!”. От посолството на Москва предоставиха специално за “24 часа” един от въпросите, които ще бъдат публикувани в идните дни. Прочетете и отговорите на посланик Анатолий Макаров, оповестени в понеделник.

КАКВО ПИТАТ БЪЛГАРИТЕ

l Кога ще изтеглите войските си от Украйна? Кога ще освободите украинските и кримско-татарските политически затворници? Кога ще прекратите репресиите срещу кримските татари?

l Докога държавата ви и патриархът ще се изказват за България, все едно е руски протекторат?

l Kога Руската федерация ще върне заграбените архиви на царска България?

l Има ли шанс България все пак да стане 16-а република на СССР? Ако да, КОГА? Питам, защото имам долари за харчене, а “Кореком” спря да съществува с идването на скапаната демокрация.

l Какви ходове са необходими, за да се премести паметникът на Съветската армия в двора на руското посолство?

l Има ли възможност за валутен борд с рублата при евентуално напускане на ЕС?

l Докога ще плащате на интернет тролове?

l Г-н Макаров, радвам се, че имам възможност да се докосна до вас! Въпросът ми е: Чувствате ли обичта и подкрепата на болшинството българи към нашата по-голяма сестра РУСИЯ? И ще ни простите ли предателството, което не е по вина на болшинството българи? Благодаря!

l Защо плащаме най-скъпия руски газ в цяла Европа (от което следва повишение на цените на абсолютно всичко)?

l Ваше Превъзходителство, в унисон с последните събития: след като Тръмп може да посочи по собствено желание нов президент на Венецуела вместо законно избрания от народа, защо Путин не посочи нов премиер на България?

l Кога ще ни освобождавате пак и ще има ли концлагери, а народен съд? Ще избиете ли интелигенцията отново, ще назначите ли пастири и овчари на ръководни постове? След последното “освобождение” ни взехте златния резерв, при следващото какво планувате?

l Г-н посланик, надявам се да допринесете, за по-лесно посещаване на РФ, дори и безвизов режим, за да може по-лесно да почерпим от руската култура, бит и наука.

l След като много държите на българо-руската дружба, защо на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте, че писмеността ви е дошла не от България, а от Македония? Също така поддържате ли тезата, формулирана от Белград и Москва, че съществува “македонска” нация и език?

l Баща ми преди около 40 гoдини си беше направил вноска за една лада, та питам дали е готова вече?

l Говорите ли български език? За Трети март ще поздравите ли българския народ за националния празник със стих на български език, както направиха други посланици миналата година?

Коментари: