editor 12/02/2019
На тържествената церемония днес флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на правителството на Македония.

„Издигаме знамето на НАТО, което заедно с европейското и нашето собствено, определя бъдещето, не само нашето, но и на следващите поколения. Това не е само символично, но и реалност. Това е нова страница в нашата история“, каза премиерът Зоран Заев на церемонията пред сградата на правителството по повод вдигането на флага на НАТО.

Той подчерта, че македонците уверено казват, че родината им е на правилния път към прогреса и неограниченото развитие.

“Успяхме от второстепенния балкански път, на който с десетилетия сме чакали, да се върнем на главната магистрала към Европа“, каза Заев и добави, че в предстоящия период македонците ще бъдат преки участници в най-значимия период на независимост на държавата. Същевременно Словения ратифицира приемането на Македония в алианса.

На този фон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да запази съществуването на договора си със САЩ за ракетите със среден обсег.
Министрите на отбраната на държавите от алианса ще обсъдят в сряда и в четвъртък в Брюксел въпроса с бъдещето на този договор. Столтенберг отбеляза изразената от САЩ готовност да се оттеглят от договора, сключен със СССР през 1987 г., защото в момента документът не се прилага от Москва.
Генералният секретар настоя, че в последните години Русия е разработила и разположила в Европа ракети в нарушение на договора. Не възнамеряваме да повтаряме руските действия, но трябва да разполагаме с необходимите средства за сдържане, уточни той.
По неговите думи от подписването на договора през 1987 г. досега още държави са разработили или придобили ракети със среден обсег. Според него е възможно занапред да се обсъди възможността тези държави, сред които посочи Китай, Индия, Пакистан и Иран, също да бъдат обхванати в подобен договор. Това, че засега договорът обхваща само Русия и САЩ, не е извинение за неговото нарушаване. Договорът не дава сигурност, ако се изпълнява само от едната страна, поясни Столтенберг.
Той заяви, че противоракетният щит в Румъния се състои само от ракетни установки, но не разполага с нападателни ракети. Москва се опитва да отклони вниманието от основния въпрос – че Русия разполага от години нови ракети в Европа, в нарушение на договора, обобщи Столтенберг.

На церемонията обаче не присъстваше държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов, предава местният Фокус“.
От кабинета в Скопие уверяват, че президентът е получил покана за церемонията, проведена в часовете преди обед. Пресслужбата на Президентството в Скопие не е била на разположение за коментар пред изданието, но местни медии твърдят, че Иванов не е получил предложение да присъства на събитието.
Македонският „Фокус“ отбелязва, че празен е останал и столът.

Източник: monitor.bg

Коментари: