editor 12/02/2019
НАТО започва да подготвя мерки за отбрана в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ИНФ), но не възнамерява да разположи нови ракети в Европа. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на министрите на отбраната на алианса, съобщава ТАСС.

„В същото време ние се готвим за свят без Договора за ИНФ. Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към руските ракети. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа“, обясни той.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят „разполагането на ракети 9M729 от страна на Руската федерация. Всички знаем, че договор, който е едностранен не може да гарантира сигурност, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след 6 месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно и да се върне, призоваваме Русия да се възползва от тази възможност“, допълва той.

Столтенберг коментира, че „НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването. Това не е в интерес на никого“.
Генералният секретар обясни, че темата за прекратяването на Договора за ИНФ ще бъде обсъдена на конференцията за сигурност в Мюнхен и по време на преките контакти между Русия и НАТО.

„Ние вече повдигнахме и отново ще повдигнем този въпрос както в рамките на Съвета Русия-НАТО, така и в преките преговори с Русия. Въпросът ще бъде обсъден на конференцията в Мюнхен, защото всички членове на НАТО разбират, че този стожер за нашата сигурност е под заплаха“, добави той.

Столтенберг допълни, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни – членки на НАТО и Канада, ще бъде 100 милиарда долара през следващата година. В същото време, не всички страни от НАТО ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.

Според него, оттеглянето на Великобритания от ЕС няма да промени отношенията на Лондон с НАТО, а само ще увеличи ролята на алианса в Европа. „Брекзит ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но не и между Великобритания и НАТО. Напротив, ние можем да представляваме добра политическа платформа“.

Според генералния секретар след Брекзит, 80% от военните разходи на НАТО ще идват от държави, които не са част от Европейския съюз.

Столтенберг допълни, че НАТО възприема, че Украйна е важен партньор, алиансът ще помогне на Киев в процеса на присъединяване, включително в борбата с корупцията. „Украйна е много важен партньор. Ще продължим да й помагаме в процеса на присъединяване, включително към борбата с корупцията“.

Източник: faktor.bg

Коментари: