editor 13/02/2019
Сега наблюдаваме активни опити да се зачертае потенциалната възможност „Турски поток“ да се продължи през България. Това казва руският посланик Макаров в отговор на въпроси, поставени му във „Фейсбук“, решил по този начин да общува с българите по повод деня на дипломата.
Анатолий Макаров

Макаров уточнява, че бъдещето на „Турски поток“ зависи от това, доколко българското правителство е готово да го отстоява както пред Европейската комисия, така и пред тези, които се противопоставят на него. „Иначе от наша страна такава готовност има“, добавя посланикът.

На въпрос защо България плаща най-скъпият руски газ в Европа, Анатолий Макаров отговаря, че енергийната истерия в страната е създадена изкуствено, най-вече от посредниците и заради използването на различни методологии от НСИ и „Булгаргаз“. Според него ако наистина цените на газ у нас са били най-високи, то „Булгаргаз“ е щяла да трупа милиони лева загуби, а вместо това, дружеството отчита печалби.

На въпрос кога Русия ще върне българските архиви и допуска ли за нормално историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях посланикът отговаря, че тези материали са достъпни за българските архивни служби и изследователи, в това число за копиране. Той отбелязва, че „що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския Съюз. Сега обаче оригиналите не могат да се предават в съответствие с Федералния закон №64 от 15 април 1998 г. „За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия“, добавя Макаров, като подчертава отново, че достъп до архивите за българите е открит.

Източник: faktor.bg

Коментари: