editor 28/02/2019
Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин официално подкрепи провеждане на нов референдум за Брекзит.

Това стана, след като депутатите отхвърлиха снощи неговия алтернативен план и подкрепиха стратегията на Тереза Мей за Брекзит, но само след като тя обеща, че ако нейната сделка бъде отхвърлена на 12 март, депутатите ще гласуват дали страната да излезе от ЕС без сделка и евентуално за отлагане на Брекзит. Днес обаче медиите обръщат повече внимание на нови публикувани данни на националната статистика, че нетната миграция от страните извън ЕС е достигнала рекордно високи нива за последните 15 години, като в същото време продължава рязко да спада броят на имигрантите от ЕС след референдума за Брекзит, особено от страни като Полша, Чехия и Унгария, от първата голяма вълна на разширяване на блока през 2007 г.

Съвсем доскоро Джеръми Корбин не желаеше да подкрепи преобладаващото мнозинство в неговата партия в искането на нов референдум. По тази причина дори някои депутати напуснаха Лейбъристката партия. Така че изявлението на лидера несъмнено е повратен момент в политиката на партията като цяло. Корбин обаче заяви, че продължава да държи на всички останали опции за решаване на кризата, сред които са и предсрочни избори.

„Ако торите не чуват какво им казваме, тогава нямаме друга опция, защото парламентът ще бъде блокиран. Така че няма да имаме друг вариант освен да оказваме натиск вземането на решение да бъде върнато обратно на народа. Нещата в крайна сметка са много прости: или има сделка, която лейбъристите депутати могат да подкрепят или настояваме за обществен вот“, коментира Алисън Макгавърн, депутат от Лейбъристката партия и привърженик на кампанията „Гласът на народа“.

Очаква се лейбъристите да внесат в парламента процедура за гласуване за провеждането на втори референдум след като депутатите се произнесат по сделката на Тереза Мей на 12 март. Несъмнено британските депутати са изправени пред три исторически гласувания през март – първо, сделката на Мей, след това, ако тя бъде отхвърлена – дали да се излезе от ЕС без сделка, и ако и това бъде отхвърлено – тогава за отлагане на Брекзит. Между другото се появиха спекулации, че ако Тереза Мей постигне напредък в преговорите вотът по нейната сделка може да бъде проведен и по-рано от 12 март.

На целия този фон информацията на националната статистика, че след референдума за Брекзит през 2016 година продължава да спада броят на имигрантите от Централна и Източна Европа, като в това число не са България и Румъния, породи загриженост в бизнес средите. Мадлин Съмпшън от университета в Оксфорд коментира, че Великобритания вече не е привлекателна за европейците, като основните фактори са политическата несигурност около Брекзит и слабият паунд, но и подобряването на икономиката в някои европейски страни.

Източник: faktor.bg

Коментари: