editor 06/03/2019
Скопската електронна медия „АктуелнОбjективно“ (АКО) обръща внимание на пост в социалните мрежи на българския евродепутат Андрей Ковачев, който обяви, че ще предложи изменения в законодателството за придобиването на българско гражданство. Причината – македонските притежатели на български паспорти, които не спират да сеят омраза срещу България.

Съгласно думите му, дузина депутати от ВМРО-ДПМНЕ имат български паспорти, но въпреки това са гласували „против“ Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.
Евродепутатът сподели мнението си, че стотици хиляди македонски граждани са се „осъзнали“ и се връщат към българския си произход, но има и такива, които взимат български паспорти само заради ползите от него:

„През последните години стотици хиляди хора са придобили българско гражданство въз основа на българския си произход. Особено многобройни са братята ни от Македония, които въпреки 70-годишния югославски терор и промиването на мозъци с всички луди, древни и аскетични митове и легенди, се връщат постепенно към българските корени.

За съжаление, в тази група има и опортюнисти, които придобиват български паспорти за икономически ползи и свобода за пътуване и работа в ЕС. Но най-лошото е, че някои от тях не само не се чувстват като българи, но дори са сред най-гласовитите в безсрамната омраза срещу България и българския народ. Такива хора са сред македонския политически и икономически елит. Парадоксално е, например, че само в настоящия македонски парламент има над десет депутати от ВМРО-ДПМНЕ с българско гражданство, които заедно с техните семейства се идентифицират като българи по произход.

Същите депутати гласуваха миналата година срещу Договора за приятелство с България, а някои продължават да изразяват своите антибългарски възгледи. По-малко са депутатите от СДСМ.
Навсякъде има българи, съпрузи или деца на българи, братя и сестри на българи. Настоящи и бивши министри, кандидати за председатели, бивши директори на Държавния архив, кметове, ръководители на банки, бизнесмени, журналисти, телевизионни водещи, ръководители на вестници и сайтове, дипломати, съветници, общински съветници, директори на услуги … Няма нищо лошо в това, че толкова много хора са наясно и се връщат към българските си корени. Сигурен съм, че те ще бъдат все повече и повече в бъдеще. Това, което трябва да бъде спряно обаче, е антибългарската реч и действия, особено на тези с български паспорти.

Ето защо ще предложа промени в законодателната база, чрез които:

1. Тези, които са получили българско гражданство, но използват реч на омразата или извършват действия срещу България, да бъдат публично означени като притежатели на българско гражданство.

2. Ако действията им продължат, българското им гражданство да бъде отнето. Тези хора трябва да изберат дали ще бъдат българи или ще продължат да живеят с югославски и антибългарски митове и легенди”, пише българският евродепутат.

Източник: faktor.bg

Коментари: