editor 12/03/2019
Рокери, моторизирани провокатори, обиди, призиви за разстрел – това е атмосферата по време на представянето на книгата на Иво Инджев „Измамата Сан Стефано” в Добрич.

 

„Това се случва в същия ден, в който проф. Нина Дюлгерова в интервю за в. „Труд“ казва , че на Иво Инджев трябва да му бъде спряна свободната журналистика. Перифразирам, но това е смисълът на това, което тя казва.  Крайно време е да бъде „спряна свободната журналистика“, тук вече цитирам съвсем точно…

Тези, които се опитаха да провалят едно публично събитие, официално подкрепено от Община Добрич, са организирана престъпна група“, заяви Инджев и цитира член 174 от закона , ал. а:

„Който с насилие или друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по закона за събранията, митингите и манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

„И аз питам: „Къде са институциите да наложат закона срещу хората, които са с физиономиите си там. Не е моя работа аз да ги разобличавам, макар че някои от тях са известни  герои от други подобни действия.“ Аз знаех за подготвяната провокация, полицията не знаеше . Хора от Добрич ме предупредиха, че ми се готви нещо подобно и, че Костадин Костадинов от партия „Възраждане“ от Варна ще изпрати свои хора с мотоциклет Призовавам този политик, която между другото е от организаторите на „Луковмарш“ и е рамо до рамо с Корнелия Нинова на митингите на БСП, много интересна симбиоза на национализъм със социализъм, знаем как се казва това в историята. Та го призовавам да не се крие и да поеме отговорност за направеното“, заяви той.

„Случи се ескалация на напрежението. На 18. 02 2015 г. в един и същи ден имаше четири заплахи срещу живота ми – анонимни. Сезирах полицията, имаше разследване и бяха установени трима от заплашващите. Стигайки се до прокуратурата, тя се произнася, че няма да повдигне обвинение, защото въпросните били упражнили правото си на свободно слово”, припомни писателят.

„И трябва да призная, че не съм присъствал на по-нагъл сценарий за провал на едно публично събитие. На такъв парад на агресия, безпардонност, невежество. На 7 март 2019 година в центъра на Добрич преживях почти час, в който изгубих изцяло усещането си, че съм български гражданин и че се намирам в родината си – в България“, писа Иво

Източник: faktor.bg

Коментари: