editor 13/03/2019
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна на обвиненията на Турция в расизъм и нарече президента Реджеп Тайип Ердоган диктатор, съобщи БТА.

Говорителят на турското правителство Ибрахим Калън разкритикува вчера Нетаняху, който в неделя каза, че Израел не е националната държава на всички свои граждани, а само на еврейския народ.

„Турският диктатор Ердоган атакува израелската демокрация, а затворите му са пълни с журналисти и съдии. Колко смешно“, заявява Нетаняху в разпространено тази нощ изявление на канцеларията му.

Коментарът на Нетаняху от неделя беше направен в отговор на изразено в социалните мрежи възмущение на израелската комедийна актриса и манекенка Ротем Села от позициите на дясното правителство на Израел към арабското малцинство (представляващо 17,5 процента от населението на Израел).

„В Израел няма граждани втора ръка. Израел е демократична държава, в която всички израелци, включително и близо двата милиона араби, имат равни права. Израел обаче е единствената еврейска държава, със Звездата на Давид на знамето си, с иврит като официален език и правото на всеки евреин по света да дойде да живее в Израел”, изтъкна Бенямин Нетаняху.

Припомняме, че вчера Ердоган обвини Нетаняху в „явен расизъм“. А днес го нарече „потисник“ и „убиец“ . „Вместо да предотврати потискането на мюсюлманите, премиерът на Израел  ме взима на мушка, за да инвестира в предстоящите избори. Ние не сме отговорни за тези лъжи в социалните медии. Ще продължим до последния си дъх борбата си за правата на палестинския народ и администрацията на Йерусалим в съответствие със значението, които имат за мюсюлманския свят“, подчерта Ердоган.

Източник: nova.bg

Коментари: