editor 20/03/2019
Чешкият президент Милош Земан заяви на среща с представители на обществеността вчера, че смята Турция за фактически съюзник на Ислямска държава, предаде ТАСС, като цитира Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

 

„Защо (турците) нападат кюрдите? Защото те са фактически съюзници на Ислямска държава“, заяви Земан в отговор на въпрос. „Това значи, че именно Турция, въпреки че е членка на НАТО и иска да влезе в Европейския съюз, в който има малка вероятност да бъде приета, действаше като посредник в логистичните операции по снабдяване на Ислямска държава, когато (организацията) окупираше значителна част от Сирия и Ирак. Ставаше дума за, например, износ на нефт (от заетата от терористите територия) и подобни“.
Според Земан турският президент Реджеп Тайип Ердоган води политика на ислямизация на своята страна. „Това вече не е светската държава на Кемал Ататюрк, а държава, която изповядва ислямска идеология. А от това логично следва, че тя стои близо до ислямските радикали“, подчерта чешкият президент.

Освен това Земан се изказа в подкрепа на промени в украинската конституция, които да доведат до децентрализация на властта с цел да се излезе от кризата. В момента ситуацията в Украйна е подобна на нестабилно примирие между гражданите, разделени на езиков признак, заяви чешкият президент.

Източник: faktor.bg

Коментари: