editor 20/03/2019
Чешкото списание Respekt публикува резултатите от разследване за дейността на мащабен руски център за кибер атаки на територията на страната.

По данни на медията, руските спецслужби да създали  и използвали две компютърни фирми в Прага. Формално тези частни компании са се занимавали с продажба на компютърно оборудване и софтуеър, но едновременно с това служителите им са подготвяли хакерски атаки, използвайк икомпютрите си.

Част от техниката за тези фирми са пристигали в Чехия от Русия с коли да руското посолство с дипломатически номера, пише Respekt.

Изданието съобщава, че кибергрупата на руските спецслужби си е сътрудничила с няколко аналогични руски центрове в други страни.

Мрежата на хакерите включвала каткто чехи, така и руснаци, получили чешко гражданство.

Чешките сили за сигурност са успели да разкрият дейността и в началото на 2018 година. В хода на операцията са задържани няколко руски и чешки граждани от руски произход.

През октомври 2018 година бяха арестувани 8 граждани на Русия и Виетнам заподозрени за хакерска дейност. Следствието е установило, че те са опитвали да проникнат в систумата за даване на чешко гражданство.

Източник: Faktor.bg

Коментари: