editor 21/03/2019
Петиция, призоваваща Тереза Май да отмени Brexit чрез отмяна на член 50, събра повече от половин милион подписа, съобщават Би Би Си и БГНЕС. Уебсайтът за петициите на парламента се срина тази сутрин поради големия обем трафик.

В петицията, наречена „Отменете член 50“ гласуванията достигнаха повече от 1 000 на минута. Петицията трябва да бъде гласувана от парламента, ако премине прага от 100 000 подписа, като до момента тя е подкрепена от над 700 000 души.

Случилото се е в момент, когато премиерът е в Брюксел, за да поиска от ЕС отлагане на датата на Brexit до следващия петък. Министърът на външните работи Джереми Хънт заяви пред BBC Radio 4, че отмяната на член 50 е възможна, но „е много малко вероятна“.

През декември Европейският съд постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени член 50 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство може да реши да остане в ЕС без съгласието на 27-те други държави-членки. Малцина депутати споменаха това като потенциален вариант досега.

Източник: nova.bg

Коментари: