editor 22/03/2019
Био бадемите са ядки, изключително богати на хранителни вещества. Поради високото си съдържание на диетични фибри, протеини и органични витамини и минерали като калций, калий и магнезий, бадемите се считат за подходяща за поддържане на здравето храна.

Ето няколко конкретни ползи за здравето от консумацията на бадеми…

1. Срещу настинка и грип

Хапването на бадеми помага за предпазването на организма от вирусни и грипни заболявания. Според изследвания на британски и италиански учени, съставки във външната обвивка на бадемите засилват реакцията на имунната система към този вид инфекции.
Смята се, че вещества в бадемите допринасят за повишаването и подобряването на способността на белите кръвни телца да разпознават вируси.

2. Редуцират холестерола

Шепа бадеми на ден помага за намаляване нивото на холестерола и съответно за предпазването от редица сърдечносъдови заболявания, откриват американски изследователи.
Консумацията на 75 г бадеми на ден води до понижаване на нивата на „вредния“, LDL, холестерол с 19%, сочат резултати от проучване.

3. Срещу диабет и сърдечни проблеми

Консумацията на бадеми има положителен ефект за ограничаването на риска от развитие на диабет. Ядките са богати на минерала магнезий, който играе роля в регулирането на кръвната захар.
Проучване на Университета по медицина и стоматология на Ню Джърси установява пък, че хранителният режим, богат на ядките, помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване нивата на „вредния“, LDL, холестерол при хора с предиабет.

4. За намаляване на високо кръвно налягане

Хората с хранителен режим с високо съдържание на натрий страдат от недостиг на калций и калий и са изложени на по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане.
Включвайки здравословни храни, като бадеми в диетата си, те могат ефективно да намалят или да предотвратят високо кръвно налягане.

5. Бадемите предпазват от рак

Съдържанието на амигдалин в бадемите понижава риска от развитие на рак. Съставката действа като антиоксидант и помага за отстраняването на  канцерогенни свободни радикали от организма.
Високото съдържание на фибри в ядките прочиства червата от токсини, водещи до израждане на клетките и намалява риска от развитие на рак на дебелото черво.

 

6. Богати са на протеини

Протеините са около 18% от състава на бадемите. Аминокиселини, съдържащи се в тях, залагат правилното развитие на мускулите и тъканите в организма.
Тъй като количеството въглехидрати в бадемите е ограничено, са добър източник на белтъчини за хора с високи нива на кръвна захар и диабет.

7. За повишаване на мозъчната активност

Бадемите са сред популярните здравословни храни, препоръчвани за възрастни и деца, за засилване на мозъчната дейност и паметта.
Изследвания показват, че хранителният режим, който включва бадеми, значително подобрява когнитивните умения и способностите за учене при деца и тийнейджъри.
Ползите произтичат от съдържанието на фенилаланин – съставка, за която е известно, че стимулира мозъчната дейност.

8. Срещу запек

Поради високото съдържание на фибри, консумацията на шепа бадеми на ден помага срещу запек, твърдят експерти.
Фибрите улесняват предвижването на чревното съдържимо и ефективното освобождаване на червата.

9. Спомагат отслабването

Хапването на шепа бадеми на закуска подпомага отслабването, тъй като те имат ефект да засищат и потискат апетита за дълго време.
Храните с нисък гликемичен индекс, като бадемите, се разграждат по-бавно от организма, с което не причиняват колебания в нивата на кръвната захар и инсулина.
Специалистите по хранене и диетология препоръчват да се хапват шепа сурови и небелени орехи, бадеми и лешници на ден.

Източник: puls.bg

Коментари: