editor 20/01/2018

Едно е сигурно: колкото по-малко лекарства приемат децата ни, толкова по-добре.

Особено в случаите, когато може да се мине и без тях.

Високата температура (39-40 градуса), особено при малките деца си е драматично състояние и обикновено се дават антипиретици (лекарства за сваляне на температурата).

Но има състояния, при които тяхната употреба е рискована –алергии, повръщане, болки в корема, предозиране с лекарства. Тогава е по-добре да свалите температурата без лекарства, особено ако тя не е много висока. Или да подпомогнете антипиретиците да си свършат работата по-бързо и в по-малки дози.

Най-важното при температура е да се приемат много течности, особено вода. В противен случай детето се обезводнява и поддържа температурата. Особено подходящи са чайовете от липа, брезова кора, трицветна теменуга и малинови листа, както и малинов сироп, те смъкват температурата като предизвикват изпотяване.Залейте една супена лъжица от изброените билки с чаша гореща вода и оставете десетина минути да се запари.

След като се изпие топлата напитка, детето се завива с одеяло, за да се изпоти. Ефикасна е и напитката със сминдух– чаена лъжичка от него се вари в 250 мл. вода пет минути. Прецежда се и се взема по една супена лъжица на 15 минути до спадане на температурата.

Ако на болното с температура не му се яде, не го тъпчете, но да пие е задължително!

Втората стъпка са студените компресиНа топлите части на тялото сложете кърпи, напоени с равни количества оцет и вода, а на краката – мокри чорапки. Добра работа вършат и пластмасови бутилки с вода, предварително изстудени в хладилник, поставят се под мишниците, в задколенните сгъвки, шията и в слабините.

Алкохолът и спиртът вършат добра работа, външно приложени, защото бързо се изпаряват и охлаждат, такава е ролята и на оцета. Но първите не се прилагат при деца, защото се абсорбират през кожата и детето може да се „напие”. Не прилагайте и старата практика с обвиване със студени чаршафи, контрастът между високата температура на кожата и ниската на чаршафа е прекалено голям, детето може да изпадне в шок.

Най-добре поставете детето с висока температура във ваничка с топла вода, като за къпане. След това постепенно, от страната на крачетата, доливайте студена вода, така че водата да стане по-хладка. Същото може да се направи и с душ.

Много добре се понасят компресите на прасците. Намокрете кърпа със студена вода, изстискайте я и обвийте прасците от глезена до коляното, отгоре завийте с хавлиена кърпа и оставете 30 минути. Не завивайте отгоре с одеяло.

Препатили майки споделят и други рецепти от народната медицинаКато например – стъпалата на детето да се намажат с разбит суров белтък, температурата спадала много бързо. Или да се сложат на стъпалата няколко тънки резенчета лимон, прикрепят се с чорапки към крачетата. На много от децата влияят и хомеопатичните средства, стига да се направи правилният избор. А той е според вида на детето (зачервени бузки, бурно начало, изпотяване и т.н.).

Най-бързо действат хомеопатичните свещички за висока температура и неспокойствие, особено полезни за най-малките. Не трябва да се забравя, че лечението на температурата зависи от нейните стойности и състоянието на детето.

При много висока температура и тежко състояние на детето най-вероятно ще се наложи да се приложат традиционните лекарства в съчетание със средствата от народната медицина.

 

Как се сваля температура с бабини рецепти

Хората от по-възрастното поколение знаят, че се слага на челото намокрена с оцет и вода и изстискана кърпа. Рецептата е на половин литър вода да се сложат 1-2 лъжици оцет. Тази процедура се повтаря неколкократно.

За това как се сваля температура помага също разтриването на тялото с оцет, както и компреси с оцет на прасците. Или пък разтриването последователно на гърдите, корема, гърба и крайниците със смес от вода и оцет в съотношение 2:1.
За това как се сваля температура би могло да се направи и компрес с лед на челото, но той трябва да се сваля от време на време, за да не се предизвика преохлаждане.

Има и още много такива бабини хитринки за сваляне на температура. Една от тях е да се разбие на сняг белтък от яйце и с него да се намажат сгъвките на лактите и на китките.
Изпитано средство за това как се сваля температура е и пиенето на сок от пресни малини или пък на сироп от малини през зимата. Друга народна рецепта е поставянето на кръгчета суров картоф върху стъпалата.

За сваляне на температура може да накълцате 3-4 глави кромид лук и да го изсипете в къси памучни чорапи. Чорапите с лука се обуват, а отгоре се слага още един чифт чорапи, за да държат краката топли. Ако се касае за малко дете, ходилата му се мажат с чист пчелен мед, след това му се обуват памучни или вълнени чорапи.

За това как се сваля температура помага също и компрес с извара върху прасците.
Баба Ванга дава също съвети за сваляне на температура. Ако става въпрос за дете, то трябва да се изкъпе с вода от сварено горско сено, или пък да се облее с водата от сварено кисело грозде.

Източник: edna.bg

Коментари: