editor 21/05/2018
Управляващите внесоха сигнал срещу червения депутат, наказанието е до 15 години затвор. От 5 до 15 г. затвор – такава присъда е заложена в текстовете на Наказателния кодекс (НК) по чл. 108а, по които ГЕРБ внесе днес до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков. Причината е паниката, която вся соцдепутатът като написа във фейсбук, че водата на София е отровена, а

институциите

крият от

гражданите цяла

седмица.

В последвалите проверки на Районната здравна инспекция, ДАНС и “Софийска вода” това бе категорично отхвърлено.

Сигнала на ГЕРБ огласи председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който депозира писмото до главния прокурор заедно с колегата си Тома Биков. Основните текстове от НК, по които Ерменков е уязвим, са в чл. 326 ал. 1 и 2, като те са свързани със 108а.

“Който с цел да създаде смут и страх в населението се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от 5 до 15 г.”, постановява чл. 108а от НК. А чл. 326 ал. 1 предвижда до 2 г. затвор за всеки, “който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога”. По-късно Ерменков уточни с големи букви, че е изказал лично мнение и не ангажира политическата централа, към която принадлежи.

“Надяваме се акцията да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства,

партията

му да му иска

оставката

или да го изключи от парламентарната група”, призова Биков. Той напомни, че като депутат соцдепутатът има всички правомощия да иска информация. Фактът, че не го е направил, говорел или за фатална неадекватност на Ерменков, недопустима за народен представител, или за злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност.

Кирилов добави, че главният прокурор може да поиска имунитета на депутата от БСП, защото престъпленията, за които е внесен сигналът, са тежки. Посещавайки директора на ДАНС Димитър Георгиев, според ГЕРБ Ерменков се опитвал да маскира целта си да всее паника.

Главният прокурор е разпределил преписката до Софийската градска прокуратура, която образува преписка по чл. 326, заявиха днес оттам.

И Фандъкова се оплака на ДАНС,

ГДБОП и прокуратурата за водата

Столичната кметица Йорданка Фандъкова също изпрати сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради неверните информации, че водата в София е негодна за пиене.

Невярната информация е тръгнала от публикация на депутата от БСП Таско Ерменков във фейсбук.

“По никакъв начин не може да допуснем проблеми с качеството на водата. Затова поисках извънредни проверки. Досега са проверени 15 пункта, взети са и проби на входа и на изхода на пречиствателната станция в Бистрица. Поисках информацията от проверките да бъде публична и още от събота тя е на сайта на “Софийска вода”, заяви Фандъкова.

Тя бе категорична, че е

недопустимо

да се

разпространяват

слухове.

“Всяването на паника сред хората е наказуемо по наказателния кодекс. Хората имат право да изказват притеснения. Винаги, когато получаваме сигнал, той се проверява. Всеки отговорен политик би следвало да знае пътя на тези проверки и да не иска подкрепа през фейсбук, а да се обади на съответните служби и да настоява за проверка, каквато направихме. Това е безотговорно и недопустимо”, отсече Фандъкова и не скри, че е “изключително учудена от подобно поведение на политик”.

Язовир “Искър” се охранява от полицията, тъй като е обект от националната сигурност.

8000 проби

изследват

годишно

в София

8000 проби на водата в столицата изследват годишно “Софийска вода” и Министерството на здравеопазването. Те се вземат от 76 различни точки и се правят общо 140 000 анализа, обясни за “24 часа” д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

В цялата страна качеството на водата се следи по 65 показателя – микробиологични, органолептични (цвят, мирис, вкус) и физико-химични. При надвишаване на нормите на само един от тях РЗИ я обявява за негодна за пиене.

Водата в София е годна за пиене, категоричен е д-р Кунчев, след като излязоха резултатите от тестването на всички показатели.

Добрев: Работата на

депутата е да пита

Работата на всеки депутат е да пита дали има проблеми. А всеки може да си иска каквито и да е оставки. С тези думи зам.-председателят на БСП Кирил Добрев защити колегата си Таско Ерменков.

Добрев разказа, че е прочел поста на Ерменков и е разговарял с него. В написаното има само въпроси, обясни той. А депутатът споделил с него, че е

сезиран от

служители на

Столична

община и РИОСВ.

Ако не бяха подобен тип въпроси, нямаше да разберем и за проблема с урана и водата в Хасково и Първомай, напомни Добрев.

БСП няма официална позиция по случая. Във вторник въпросът ще бъде обсъден от Изпълнителното бюро и от парламентарната група. А самият Ерменков още в неделя вечерта пусна съобщение, че постът му не ангажира партията.

“За да няма повече спекулации с публикациите ми във фейсбук – те са лични, от мое име, и изразяват личното ми мнение – като по никакъв начин не обвързват нито БСП, нито Народното събрание. За тези публикации нося лична отговорност, но те са в пълно съответствие с ал. 2 на член 67 от конституцията”, написа соцдепутатът. И цитира въпросния текст, според който депутатите “действат въз основа на конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения”.

“За разлика от народните представители на ГЕРБ, които имат право само да повтарят думите на вожда си и да го величаят, аз, като народен представител от БСП, на личните си профил и страница мога и се възползвам от това да

пиша личното

си мнение”,

допълва Ерменков.

Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите, поиска пък червеният общински съветник Николай Николов. Като член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС той ще предложи на колегите си да посетят водоемите и лично да проверят каква е охраната им.

Източник: 24chasa.bg

Коментари: