editor 21/05/2018
Традиционната за „Пътна полиция“ акция през май за провеждане на абитуриентските балове вече е започнала. Засилено полицейско присъствие ще има край сборните пунктове на абитуриентите, по маршрутите им на придвижване и в районите на увеселителните и питейни заведения. Това се разбра след брифинг на началника на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, съобщава „Фокус“.

 

Камери ще наблюдават през цялото време баловете. Те ще следят за неправилно превозване на пътници, както и за използването на колани.

От сборните пунктове абитуриентите ще бъдат съпровождани до заведенията. Използването на пиротехника пък ще бъде извършено по регламентираните в закона начини, уточниха от полицията.

През миналата година са констатирани над 400 нарушения с абитуриенти или водачи, возещи абитуриенти. 90 от тях са за неизползване на колан. Имало е 6 катастрофи, но без пострадали и загинали.

„За неправилен превоз има санкции от 50 лева за водача. Пътникът, който се вози неправилно, ще бъде санкциониран с 50 лева за неизползване на предпазен колан“, уточни Рановски.

„От МВР е създадена необходимата организация за обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението и сигурността в районите на учебни заведения. Проведени са срещи с ръководствата на всички учебни заведения и с регионалните управления по образованието. Събрана е информация за местата, където ще се провеждат тържествата. Извършени са проверки на питейните и увеселителните заведения, в които ще се празнува. Охраната на увеселителните заведения е уведомена да не допуска лица с агресивно поведение, под въздействие на наркотични вещества или алкохол и с оръжие. Ще има засилено присъствие на полиция до учебните заведения и до питейните такива“, каза още Рановски.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: