editor 21/05/2018
Джузепе Конте, който е юрист, преподавател по право и новак в политиката, е предложен от популистката коалиция за премиер на Италия. Това съобщи лидерът на „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо след среща с президента Серджо Матарела, съобщава БТА.

Ди Майо каза, че другата партия в популистката коалиция също подкрепя Конте.

По конституция Матарела е този, който взима решението на кого да възложи мандат за съставяне на правителство. Той ще направи това утре след срещи с председателите на двете парламентарни камари – Роберто Фико и Мария Елизабета Казелати, които ще бъдат по обед местно време.

В случай че след тези консултации Матарела се съгласи да връчи мандат на Конте, правителството съставено от него, ще премине през вот на доверие в парламента.

Джузепе Конте е роден през 1964 г. в Волтура Апула, малка община с 500 жители в областта Пулия в Южна Италия. Той е следвал право в Рим. Биографията му от 12 страници е публикувана в сайта на Движение „Пет звезди“. В нея се споменава, че той е бил на стажове и изследователски дейности в едни от най-престижните университети в света.

Конте е преподавал в университетите в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта. Сега води курсове по частно право във Флоренция и в Свободния международен университет за социални науки „Гуидо Карли“ в Рим и има също адвокатска кантора в столицата. Конте бе член на административния съвет на Италианската космическа агенция.

Той е бил и юрист-консулт на Търговската камара на Рим, както и член на комитета по надзор на няколко застрахователни дружества във фалит.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: