editor 21/05/2018
Чували ли сте за Златно мляко? Това всъщност е мляко с куркума, древен еликсир, популярен сред почитателите на Аюрведа. Научете повече за Златното мляко, как да си го приготвите и какви са лечебните му свойства.

За Златното мляко накратко

Т. нар. Златно мляко е напитка, позната на човечеството от векове и използвана заради лечебните си свойства. Полезните съставки на Златното мляко се дължат на куркумата и кокосовото мляко, които са основните съставки на напитката.

Ползите на куркумата се дължат на веществото куркумин. Куркумата има широко приложение в Аюрведа заради противовъзпалителните и пречистващите си свойства. В златното мляко с куркума се използва и черен пипер, който стимулира абсорбирането на куркумина в тялото. Същата е и ролята на кокосовото масло.

Как да приготвим Златно мляко с куркума?
Златното мляко с куркума се приготвя на два етапа. Първият е приготвянето на паста, която впоследствие разтваряте в мляко. Ето рецептата за пастата от куркума:

Нужни са: 1/2 ч.ч. вода, 1/4 ч.ч. куркума, 1/2 ч.л. черен пипер

В тенджерка сложете водата и добавете към нея куркумата и черния пипер.
Разбъркайте и оставете да поври на слаб огън около 8-9 минути до образуване на паста. Ако пастата ви се вижда твърде суха, добавете малко вода
След това оставете да се охлади, преместете в стъкйлен съд, чиято капачка се затваря плътно.
Можете да съхранявате готовата паста ит куркума в хладилник до 3 седмици

За да приготвите Златното мляко ви трябва 1 ч.ч. мляко (краве, бадемово, кокосово и т.н.), 1 ч.л. нерафинирано кокосово масло и 1/4 или 1/2 ч.л. паста от куркума (според предпочитанията ви към вкуса на куркумата). Ако искате, можете да подсладите с мед или стевия.

В съд сложете прясното мляко и оставете да се загрее, без да завира. Разбърквайте, за да се разтвори добре пастата
Оставете настрани, за да се охлади, след което добавете кокосовото масло и меда

Ползи за здравето от Златното мляко с куркума

 

Златно мляко при болки в ставите

Златното мляко с куркума помага за облекчаване на болките в ставите и костите. Смята се, че куркуминът и кокосовото мляко се борят с възпалението в ставите и така облекачават болката.

Златното мляко с куркума подобрява храносмилането

Куркумата е перфектната подправка при чести проблеми с храносмилателната система. В същото време кокосовото масло успокоява храносмилателния тракт и помага при запек.

Златно мляко с куркума за здраво сърце

Златното мляко с куркума стимулира кръвообращението, като по този начин се грижи за здравето на сърдечносъдовата система. Освен това и куркумата, и кокосовто масло се борят с лошия холестерол и нормализират кръвното налягане.

Златното мляко – естествен антидепресант

Куркуминът в куркумата стимулира невротрансмитерите в мозъка да произвеждат повече серотонин и да повишават нивата на допамин, което облекчава леките депресивни състояния и честите промени в настроението.

Златно мляко с куркума за силен имунитет

Златното мляко с куркума помага за подсилване на имунитета, особено ако се консумира постоянно. Противовъзпалителните му свойства го правят перфектната енергийна напитка за справяне с вирусите и бактериите.

Златно мляко с куркума за отслабване

Отдавна са познати свойствата на куркумата като помощник в отслабването. Златното мляко намалява мазнините в тялото и стимулира метаболизма.

Източник: zdrave.rozali.com

Коментари: