editor 25/05/2018
Лекарите обикновено вземат предвид диагнозата хипомагнезиемия, при която има по-малко от 1,8 милиграма магнезий на децилитър кръв. Недостигът на този важен микроелемент не винаги причинява проблеми, но някои ранни симптоми включват мускулни потрепвания и изтръпване на крайниците.

Магнезият е минерал и електролит, който има редица важни функции в тялото. Тъй като то не може да го произведе, магнезият трябва да се поема от храната, която консумираме. Според проучванията, приблизително 50-60% от магнезия на организма се съхранява в костите и по-малко от 1% в кръвта. Откриването на дефицит може да бъде трудно, тъй като не е част от рутинните кръвни изследвания. Резултатите от проучване през 2012 г. показват, че около 48% от американците не приемат достатъчно магнезий с диетата си, пише на сайта medicalnewstoday.com. 

Въпреки това, относително необичайно е ниският магнезиев прием да причинява симптоми при здрави хора. Магнезият играе роля в повече от 300 от ензимните реакции на организма. Той допринася значително за:

• Здравето на мускулите и нервите

• Регулиране на кръвното налягане 

• Производството на енергия в клетъчната синтеза на ДНК и РНК

Симптоми на недостиг на минерала

Хората с лека хипомагнезиемия може да нямат явни симптоми, но оплакванията им да бъдат следните: изтръпвания, особено в мускулите на лицето, слабост и умора, повръщане, промени в настроението, тремори, запек и др.

Причини

Хипомагнезиемията може да възникне, когато човек не абсорбира достатъчно магнезий от храната си или когато той се отделя твърде много от бъбреците и през стомашно-чревния тракт. Хранителните разстройства като анорексия и булимия, или честото повръщане, също могат да доведат до недостиг на магнезий. Въпреки това, недостатъчното хранене е малко вероятно да бъде отговорно за ниските нива на минерала при иначе здрави хора.

Алкохолизъм. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до дисбаланс на електролити или хранителни вещества и до освобождаване на организма от магнезий повече от обичайното.

Диария. Хроничната диария може да доведе до дисбаланс на електролитите. Хората със свързани заболявания като болестта на Крон са по-уязвими към хипомагнезиемия.

Диабет. Високите нива на глюкоза в бъбреците могат да накарат организма да освободи повече магнезий. Хората с диабет тип 2 или инсулинова резистентност могат да развият недостиг на магнезий. Диабетната кетоацидоза е животозастрашаващо усложнение на диабета и може да намали нивата на магнезий.

Диагноза

Лекарят може да подозира, че нивата на магнезий са ниски на базата на симптоми или защото човек има определени оплаквания. Кръвният тест може да потвърди диагнозата и е важно лекарят да провери и нивата на калций и калий. Въпреки това, тъй като повечето магнезий се намира в костите или тъканите, човек може да има дефицит, дори когато нивата на минерала в кръвта му са нормални. От друга страна, хора с недостиг на калций или калий може да се нуждаят и от лечение за хипомагнезиемия.

Перспектива

Повечето хора с ниски нива на магнезий не са в състояние да усвоят нужните за тялото им количества. Други могат да видят подобрение чрез добавяне на храни, богати на магнезий. Храни, които съдържат големи количества магнезий и калций, като мляко и сирене, могат да са много полезни.

Много хора с магнезиев дефицит никога няма да узнаят за него. При появата на симптомите се изисква незабавно лечение. Дефицитът лесно може да бъде преодолян и човек да се изненада от това колко бързо се подобряват симптомите му. Важно е обаче да не диагностицирате недостига на магнезий сами и да започнете да приемате лекарства, без да посетите лекар. Твърде много от всички полезни елементи, включително магнезий, могат да бъдат вредни и да причинят дисбаланс при други минерали в тялото. Попитайте лекаря ви за всякакви симптоми на хипомагнезиемия, преди да отидете в аптеката и да си самоназначите препарат.

Коментари: