editor 28/05/2018
Сръбският външен министър Никос Кодзиас и македонският външен министър Никола Димитров преговаряха до късно в неделя и постигнаха рамка на компромис за името на Македония, информира МИА, цитирана от БГНЕС.

„Имаме продуктивна среща, имаме и рамка, по която работят в момента юридически екипи от двете министерства в Атина. Планира се важен разговор между премиерите Заев и Ципрас в средата на тази седмица, когато се надяваме, че ще се пресекат някои важни линии относно вариантите, които са на масата“, каза Димитров.

„Мисля, че трябва да оставим това на министър-председателите. Видяхме как комуникациите около споразумението влияят на хода на нещата. Да дадем шанс на процеса!“, коментира Димитров пред МИА.

Ръководителят на македонската дипломация проведе неформална закуска тази сутрин с външните министри на ЕС и някои от техните заместници. Франция и Холандия, както се очакваше, бяха най-силните противници на идеята за продължение на преговорите за членство. Но министърът вярва, че „чудесата са възможни!“.

„Добре е да знаем, че това не е едностранно… Вътрешната консолидация в ЕС е комплементарна и не противоречи на консолидацията на Балканите, която, ако се случи, този исторически пробив ще донесе успех и на цяла Европа. Не сме в ситуация, в която да имаме лукса да пропускаме исторически шансове“, каза Димитров.

Източник: nova.bg

Коментари: