editor 28/05/2018
Бодлива круша, кактусова смокиня и още опунция са наименованията, под които може да срещнете това лечебно растение. Представлява кактус с плоски месести стебла и плодове, които имат лечебно действие.

Кактусовата смокиня произхожда от Централна Америка и Мексико, но заради вкусните сладко-кисели плодове е пренесена по Средиземноморския бряг на Европа, Индия, Австралия. Кактусът достига до 5 метра височина, стеблата му са плоски и месести, а плодовете са жълто-зеленикави отенък и ярко червени отвътре.

Размерът им е около 8 на 10 см, а формата им наподобява круша. Ето защо може да срещнете плодовете и под наименованието бодлива круша. 

С лечебна цел се използват стеблата и плодовете на растението. Опунцията е богата на витамини, протеини, фибри, калций, магнезий, флавоноиди и др. А месестата част на плода е предимно наситена на фруктоза, глюкоза и витамин С.

Плоските елипсовидни стебла може да консумирате, след като ги изпечете на скара или тиган, а може и да ги сварите като зелен фасул. А плодовете може да се ядат сурови или под формата на сок, може да се варят, да се изпозлват в състава на салати, коктейли, сладкиши и др.

Може да се приготвя и масло от семената на кактусовата смокиня, богато на лимонена киселина и ненаситени мастни киселини.

Кактусовата смокиня е идеално диуретично и успокоително средство, има отлични хидратиращи свойства, подпомага оздравителните прицеси на кожата. Кактусовата смокиня е и чудесен антиоксидант, а също намалява нивата на лошия холестерол.

Кактусовата смокиня е природно средство за лечение на стомашно-чревни заболявания, уголемена простатна жлеза, скорбут, диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар, а също и предпазва от атеросклероза.

Бодливата круша може да се използва и като разкрасително средство (най-вече маслото от растението), тъй като действа подмладяващо на кожата, хидратира я и я прави еластична и със свеж външен вид.

Източник: zdrave.rozali.com

 

Коментари: