editor 29/05/2018
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на държавната фирма „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов са включени в делегацията, която в сряда пътува с премиера Бойко Борисов за Москва, съобщиха от правителството.

Това е потвърждение на очакванията, че съвместните енергийни проекти ще бъдат част от официалните двустранни разговори, включително с президента Владимир Путин.

В делегацията са включени още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов. Борисов ще се срещне и с представители на българската общност.

През последните дни руската държава компания „Газпром“ активизира дейността си по цялото трасе, по което допреди 4 години се планираше да се изгражда газопреносната мрежа „Южен поток“. „Не ни е известен икономическият модел, който ще предложи българската страна за приключване на този проект („Белене“ – бел. авт.)… „Росатом“ ще участва в него при всички положения“, каза преди седмица в Сочи генералният директор на руския ядрен холдинг Алексей Лихачов. До седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен, съобщи на 12 май премиерът Бойко Борисов в Стара Загора,

Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. Той ще се срещне с президента Владимир Путин, „за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: