editor 30/05/2018
Изтъкнатият руски военен репортер Аркадий Бабченко, който беше застрелян вчера на стълбището в кооперацията, в която е живеел в украинската столица Киев, е последният критик на Кремъл, убит в Украйна.

„Франс прес“ припомня и други убийства на известни критици на Кремъл в западната съседка на Русия.

Денис Вороненков

Бивш руски депутат и по-късно критик на Кремъл, Денис Вороненков беше застрелян посред бял ден в Киев през миналата година.

Вороненков е депутат от Комунистическата партия, но след като загуби депутатското си място през 2016 г., отиде да живее в Украйна със съпругата си, която е известна оперна певица, след като му бяха повдигнати обвинения за измама.

Той стана открито критичен към анексирането на Крим от Москва през 2014 г., свидетелствайки в дело срещу бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, който беше свален от власт по-рано същата година.

В месеца преди смъртта си, той разкри пред украинските медии, че е получавал многократни заплахи от руските специални служби, посочвайки, че положението в родината му е „като в нацистка Германия„.

Киев обвини руските специални служби за убийството, което остава неразкрито.

Амина Окуева

Амина Окуева, съпругата на чеченския доброволец Адам Осмаев, който беше обвинен в заговор за убийството на руския президент Владимир Путин, беше убита през миналата година при атака, в която също така беше ранен нейният съпруг. Колата на двойката беше засипана от град от куршуми, докато пресичаше жп прелез.

Осмаев беше обвинен от властите в Москва, че планира да убие Путин само няколко седмици преди избирането на руския държавен глава за трети мандат през 2012 г.

Той беше държан 2 години и половина в украински затвор, но никога не беше екстрадиран в Русия и беше освободен скоро след протестите на Майдана през 2014 г.

Той и неговата съпруга след това се биха като доброволци заедно с украинските сили, сражаващи се с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Осмаев вече оцеля при опит за убийство в Киев по-рано през същата година. Нападателят беше застрелян от Окуева в този случай. Нейното убийство остава неразкрито.

Павел Шеремет

Независимият журналист Павел Шеремет беше убит с кола бомба през 2016 г., докато шофира близо дома си в Киев.

Шеремет работеше за руската държавна телевизия, но се премести да живее в Киев през 2014 г. – годината, в която Москва анексира Крим – заради критичните си възгледи относно твърдата позиция на Кремъл за Украйна.

Той е започнал кариерата си в родната си страна Беларус, но е избягал, след като влязъл в конфликт с президента Александър Лукашенко.

Той създава популярния опозиционен сайт „Беларуски партизанин“ след задържането му и изгонването му от Беларус заради политическите му атаки.

Убийството на репортера остава неразкрито.

Източник: news.bg

Коментари: